PARODONTOLÓGIA


A parodontális kezelések segítenek megállítani a parodontális betegségek előrehaladását, így ismét szép és egészséges mosolyt kölcsönzünk pácienseinknek.


Mi az a parodontális betegség és miért alakul ki?


A parodontális betegségnek számos oka van, amelyek közül a legfontosabbak a következők: a fogplakk, az íny fölötti és alatti fogkő, a helytelenül készült tömések és koronák, a nem megfelelő fogszabályozás, a nem megfelelő okklúzió (harapás), stb. A meghatározó tényezők mellett vannak más, a betegséget elősegítő tényezők is, melyek között a dohányzás vezető szerepet tölt be. A parodontális betegség súlyos változata legtöbbször lassan alakul ki, vérző ínnyel, kellemetlen szájszaggal indul, előrehaladott szakaszban azonban parodontális tasakok jelennek meg és a fogak is kezdenek kihullani.


Megoldások parodontózis kezelésére


A szakorvosok jelenleg egyetértenek abban, hogy a krónikus fogínygyulladás – a parodontális betegség kezdeti fázisa – megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogászati kezelésekkel szinten tartható. Máskor egy rendkívül aprólékosan elvégzett, banális fogkőleszedés megoldhatja a problémát; a fogíny egészségének hosszú távon való megőrzéséhez igen fontos megtanítanunk, melyek a helyes fogmosás és szájhigiénia lépései. A betegség előrehaladottabb fázisaiban sebészeti beavatkozás is szükséges, mely során eltávolítjuk a mélyebben található fogkő darabokat (a megszokott fogkőleszedési technikákkal elérhetetlen) és megtisztítjuk a begyulladt gyökerek felszínét (speciális, Gracey kürett készletet használunk, mellyel eltávolítjuk a nekrotikus cementet).


Amennyiben már kialakultak a parodontális tasakok, csontpótlás szükséges. Abban az esetben, ha a betegség túlságosan előrehaladott fázisban van, kihúzzuk a fogakat és implantátumokat helyezünk be, hogy megelőzzük a még meglévő csont felszívódását. Az implantátumok nem ellenjavalltak a parodontális betegség esetén; másrészt az implantátumot sem helyezzük be anélkül, hogy a fogágybetegséget kezelnénk.


Az orvos utasításainak betartása esetén, mint a szigorú szájhigiénia, rendszeres ellenőrzések, alapos fogkő eltávolítás, szükség esetén harapáskorrekció, a dohányzás elhagyása, stb., a parodontális betegség prognózisa jó lehet. A legtöbb esetben azonban, a parodontális betegség kikezelését követően a beteg úgy véli, hogy problémája megoldódott és többé már nem tartja szem előtt az orvos tanácsait, aztán 3-5 év után visszatér, amikor az előző kezelés során elért összes eredmény homokvárként dől össze.