PROTETIKA

A fogpótlás az egyik legjobb megoldás, ha a fogak helyreállításáról van szó, legyen az rögzített vagy kivehető. A legjobb megoldás kiválasztásához figyelembe kell venni a fogívek állapotát, az izomzat és az izületek egyensúlyát. A rögzített fogpótlások lehetnek héjak, koronák és hidak. A kivehető fogpótlások közé tartoznak a csontváz protézis, implantátumos körhíd, stb.

Mikor van szükségünk protetikai kezelésre?

A fogvesztést jelenleg leggyakrabban fogászati implantátumok beültetésével kezelik. Azonban számos olyan helyzet létezik, mint a fogtörések, nagy tömések fogtörési kockázattal, tömések az első fogakon, melyek nem esztétikusak és gyakran gyökérkezelést is igényelnek, mely a fogak elszíneződését vonja maga után, hiányzó fogak, stb., amelyek protetikai kezelést igényelnek.

A protetikai kezelés típusai:
A protetikai kezelések lehetnek kerámia héjak (néha a rendelőben is el lehet készíteni őket), inlay-ek, koronák, hidak, kivehető protézisek.

A protézisek elkészítéséhez használt anyagok:

Számos olyan anyag létezik, amit fogpótláshoz használnak. Ezek közül a kerámia-porcelán a leggyakoribb, mert olyan fizionómiát tesz lehetővé, mely megfelel a beteg igényeinek is. A kerámia váza azonban lehet fémötvözet, króm-kobalt (legtöbbször), vagy nagy szilárdságú kerámia, mint például a cirkónium; egyetlen fog esetében készült korona például készülhet préskerámiából. A préskerámiából készült koronák és a cirkóniumra épített pótfogak (a cirkóniumot számítógép segítségével valósítják meg, miután a gipsz modellt beszkennelik) különleges fizionómiát és pontosságot biztosít, így az íny is jobban tolerálja.

Egy protetikai munka elkészítésének fázisai:
– Konzultáció, amikor kiírják a szükséges röntgenfelvételeket, meghatározzák a kezelés szükséges lépéseit és a hozzávetőleges költségeket.
– Lehetséges kezelések: fogkő eltávolítása, szuvas fogak kezelése (beleértve a gyökérkezelést), fogszabályozás (ha szükséges), műtéti beavatkozás (extrakció, ha szükséges, parodontális betegségek kezelése, stb.);
– fogak csiszolása és lenyomatvétel; mindenképpen javasoljuk, hogy a kezelés ideje alatt a lecsiszolt fogakat ideiglenes koronákkal vagy akril híddal védjük;
– a cirkónium/fémváz probája, ami után a fém/cirkónium vázra rögzített dentinréteget próbáljuk. A próba alatt a pácienssel együtt beszéljük meg, hogy a fogak színe és alakja megfelelő-e, fenntartva a lehetőséget, hogy a páciens javaslatára változtatásokat iktassunk be.
– a fogak ragasztása, mely a lenyomatvétel után két héttel történik. Rövidebb idő esetén, sürgősségi díjat számítunk fel, amely akár 100% is lehet.