Hasznos információk


GYAKORI KÉRDÉSEK

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mennyibe kerül egy implantátum?

 

Ára 350-500-650 euró lehet; az árkülönbség az implantátum típusából adódik. A 350 eurós implantátum régebbi típusú, melynek dizájnja és koncepciója a 2000-s évek ismereteire alapszik. Az 500 és 650 eurós implantátumok már az implantológiában szerzett tapasztalatokra épülnek, így a dizájn, a kapcsok és a többi elem a legújabb tudományos felfedezésekre alapulnak.

 

Milyen típusú implantátumokat használnak?

 

Az általunk használt implantátumokat az első számú franciaországi implantátumgyártó, a TBR ® készíti. Spanyolország első számú implantátumgyártó cégének, a Biotechnology Institutes BTI – ® implantátumait is használjuk. A BTI nem csak az implantológia területén, de a PRGF orvosi felhasználásának minden területén komoly kutatásokat végez.

 

Mi a növekedési faktorban gazdag plazma?

 

A növekedési faktorban gazdag plazma (PRGF) a páciens véréből készített trombocita koncentrátum; miután 20-80 ml vért veszünk a pácienstől, azt kicentrifugáljuk és szétválasztjuk a plazmát a fehérvérsejtektől és vörösvértestektől. A plazmát, melynek igen magas a trombocita száma, az implantátumok köré vagy az extrakció helyére teszik; a trombociták által felszabadított növekedési faktornak köszönhetően, a sebészeti beavatkozások után, gyorsul a gyógyulási folyamat, illetve jelentősen csökken a fájdalom. Íly módon az implantátumok hamarabb integrálódnak a csontba és csökken a beültetett implantátum kilökődésének kockázata.

Ugyanakkor ezt a növekedési faktorban gazdag plazmát az arcszövetbe is be lehet fecskendezni, ahol sejtmegújító hatása van, ellensúlyozva azokat a degeneratív folyamatokat, melyek 30 éves kor után lépnek fel. Ez által javul a bőr hidratáltsága, tónusa, fénye és halványodnak a ráncok. Az első három hónapban három infiltráció szükséges, majd az életkor és a bőr típusának függvényében évi egy-három alkalom.

 

Fennáll a veszélye, hogy az implantátumot “kilöki a szervezet”?

 

Igen, fennáll ennek a veszélye. Nagyon fontos elmondani, hogy az implantátum integrálódásának esélye 98%. A fennálló 2%-ban, amikor az implantátum nem integrálódik, az eltávolításra kerül, a helyét pedig megfelelően kitisztítjuk. Gyógyulás után az implantátumot ugyanoda vissza lehet helyezni, mely gond nélkül integrálódik a csontba.

 

Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a beültetett implantátumra koronát helyezzenek?

 

Az implantátumnak a csontba való integrálódása 3-6 hónap, a csont állapotától függően.

 

Mennyibe kerül a korona (fog) mely az implantátumra kerül?

 

Egy korona ára implantátumonként 250-450 euró között mozog, az anyagtól és a korona rögzítési módjától függően. A korona implantátumra való rögzítésének két módja létezik: ráragasztjuk egy protetikus fogcsonkra vagy a fongcsonkkal együtt csavarozzuk az implantátumba. A csavarozható változat előnyösebb, mert ha a ragasztáshoz több cementet használnak, az nagyon ártalmas az implanátumra nézve; ugyanakkor a korona/híd, tisztítás vagy módosítás miatt, bármikor eltávotítható (a ragasztott korona esetében ez lehetetlen a korona megsemmisítése nélkül). Cirkóniumot vagy króm-kobalt ötvözetet alkalmazunk. A cirkónium fiziológiailag kompatibilisebb az ínnyel; másrészt a cirkónium korona pontosabban elkészíthető, mert számítógép tervezi. Az árak: 250 euró ragasztott fém-kerámia korona; 350 euró a fém-kerámia korona csavarozható változatban; 350 euró a ragasztott kerámia korona cirkóniumra, és 450 euró a kerámia-cirkónium korona csavarozható változata.

 

Lehetséges egyszerre behelyzeni az implantátumot és a koronát?

 

Lehetséges, ha a csont jó minőségű, azaz megfelelő térfogattal és sűrűséggel rendelkezik; fontos tudni, hogy a költségek jelentősen megnövekednek, mert további protetikai elemek és ideiglenes korona/protézis elkészítése szükséges.

 

Szükséges-e az én esetemben csontbeültetés ahhoz, hogy be lehessen helyezni egy implantátumot?

 

Ha a csontnak kicsi a térfogata, csontpótlás szükséges; hogy meghatározzuk ennek szükségességét egy CT felvételt kérünk, mely háromdimenziós képet nyújt a csontról.

 

Milyen csontot használnak a csontbeültetéshez?

 

Amikor csak lehetséges, a páciens saját csontját haszáljuk, azt a megmaradt “csonttörmeléket”, mely az implantátum behelyezésekor nyerünk. Néha azonban, amikor a csont atrófiája nagy mértékű, az állcsontból (menton, felszálló ág stb.) veszünk ki, illetve szintetikus csontot is használhatunk (sinus lift).