Endodonție

Tratamentul endodontic permite păstrarea unui dinte pe arcadă și are o siguranță de aproape 100%, inclusiv în tratamentele de mare finețe. Calitatea ireproșabilă în stabilirea diagnosticului și tratamentului se datorează utilizării microscopului cu performanțe optice remarcabile care mărește imaginea de până la 30 de ori.
Calitatea excelentă a imaginii permite specialistului nostru în endodonție, vizualizarea celor mai fine detalii. Este eficient în depistarea canalelor ascunse, curățarea canalelor radiculare, identificarea corpurilor străine, perforațiilor, inflamațiilor și bolilor gingivale.
Rata de succes a tratamentelor endodontice cu ajutorul microscopului este mai mare cu până la 95% față de tratamentele endodontice standard.

Când am nevoie de un tratament endodontic?

Cariile dentare, tratamentele stomatologice repetate sau traumatismele pot afecta pulpa dentară, ducând la o inflamaţie ireversibilă a acesteia, numită în limbaj de specialitate pulpită şi ulterior la moartea ei când apare necroza pulpară. Aceste afecţiuni dentare produc dureri puternice spontane de durată variabilă care netratate se intensifică. În cazul necrozei pulpare durerea poate să lipsească, infecţia bacteriană extinzându-se la nivelul ţesuturilor din jurul dintelui şi a oaselor maxilare ducând la abcese dentare.
Infecţia dentară poate să apară şi în cazul tratamentelor stomatologice incorect efectuate, unde extirparea nervului şi obturaţia radiculară nu s-a făcut în mod corect. În aceste cazuri apare o inflamaţie a ţesuturilor şi a osului din jurul dintelui, numită parodontită apicală, caracterizată prin durere la presiune, inflamaţie gingivală, durere spontană ce poate evolua până la abces dentar.

De ce un specialist endodont?

Deşi medicul stomatolog generalist poate realiza tratamente dentare în condiţii optime, există cazuri dificile care nu pot fi rezolvate decât de un medic stomatolog cu practică limitată la endodonţie. Acesta dispune de instruirea şi tehnica necesară realizării unui tratament endodontic corect cu rezultate predictibile, cum ar fi microscopul dentar, diga dentară, apex locator, aparat cu ultrasunete, aparat pentru obturaţie radiculară cu gutapercă termoplasticizată, radiologie dentară digitală, precum şi intrumentar specific tratamentelor stomatologice moderne.

În ce constă şi cât durează un tratament endodontic?

În funcţie de dinte şi dificultate tratamentul poate dura între 1,5 si 2,5 ore. Deşi în majoritatea cazurilor este necesară o singură şedintă, există unele patologii dentare care necesită două sau mai multe şedinţe intermediare, timp în care evoluţia afecţiunii va fi monitorizată.
Tratamentul începe prin efectuarea unei anestezii dentare pentru a se asigura liniştea operatorie, apoi dintele se izolează cu un cauciuc special numit digă dentară şi se identifică canalele radiculare. După îndepărtarea pulpei dentare spaţiul rămas se umple cu un material numit gutapercă care asigură obturarea etanşă şi tridimensională a rădăcinilor. În final se realizează reconstrucţia corono-radiculară cu pivot de fibră de sticlă. Ulterior, în funcţie de situaţie se recurge la obturaţia finală estetică de compozit sau se aplică o coronă de înveliş.

Ce se întamplă după tratamentul de canal?

Durata lungă a tratamentului, precum şi patologia dentară preexistentă, poate genera durere la nivelul maxilarelor şi la nivelul dintelui, care poate dura câteva zile. Această durere poate fi controlată prin medicaţie administrată de medicul endodont şi nu este un motiv de prognostic negativ sau de eşec a tratamentului de canal.