Estetică dentară

Tratamentele de estetică dentară corectează imperfecțiunile cum sunt: micile spații/înghesuiri interdentare, traumatismele dentare, dinții asimetrici sau cu textură neomogenă, dizarmonia facială sau culoare inestetică.Tratamentele de estetică dentară includ fațetele dentare, albirea dentară profesională, incrustațiile dentare, coroanele dentare inclusiv cele din zirconiu.

Albiri dentare

Alimentele sau lichidele pe care le consumăm, fumatul, ne colorează dinţii. De asemenea odată cu înaintarea în vârstă, dinţii îşi modifică culoarea, devenind mai închişi, mai puţin luminoşi. Procedurile de albire, modifică nuanţa naturală a dinţilor, obţinând de obicei o culoare cu cinci până la şapte nuanţe mai deschisă. Substanţele de albire conţin un ingredient activ, de cele mai multe ori peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen în concentraţii de 10-22%, care corectează discromiile de suprafaţă şi de profunzime. Albirea profesională (la cabinetul dentar) şi acasă (cu folosirea gutierei) se bazează pe această metodă.

Câteva informaţii utile:
– Dinţii galbeni răspund cel mai bine la tratamentul de albire.
– Dinţii pătaţi în cafeniu sau cenuşiu, dinţii cu dungi sau cu pete, datorate tetraciclinei sau excesului de fluor, sunt greu de albit, chiar şi cu tratamentul adecvat.
– În cazul persoanelor cu parodontopatii sau cu dinţi foarte sensibili, se recomandă evitarea metodelor de albire.
– Nu se recomandă albirea dinţilor în cazul reconstrucţiilor coronare sau al dinţilor frontali cu obturaţii masive, deoarece albirea nu are efect asupra acestora, şi îi va face să iasă în evidenţă faţă de cei albiţi. În aceste situaţii, există opţiunea de faţetare.
– În distrucţii coronare masive, vă recomandăm coroane dentare, care, pe lângă corectarea acestora, poate aduce şi beneficiul unor dinţi mai albi.
– Nu vă recomandăm albire dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.
– Efectul albirii nu este definitiv. Dinţii tind să revină la culoarea iniţială rezultatul fiind anulat prin continuarea obiceiurilor vicioase: fumat, consumul excesiv de cafea, ceai negru.
– Dinţii devitali (din care s-a scos nervul) pot fi albiţi. Acesta presupune 2-3 şedinţe de albire, pînă la obţinerea nuanţei dorite.
– Indiferent de procedura aleasă (albire în cabinet/ albire acasă), ea este precedată de curăţarea dinţilor (detartraj, airflow) şi amprentare, pt. confecţionarea unor gutiere, care vor fi folosite la fluorizare (această fluorizare se face în scopul de a scădea posibilitatea apariţiei sensibilităţii dentare).
– Albirea efectuată în cabinetul stomatologic este mult mai rapidă, deoarece se utilizează un agent de albire mult mai concentrat (gingia şi ţesuturile înconjurătoare se protejează cu o barieră specială). Durata albirii: 15-45 minute. Există situaţii când se repetă şedinţa, pt. a obţine rezultatul dorit.
– Albirea efectuată acasă, necesită mai mult timp (7-10-14 zile), deoarece substanţa de albire are o concentraţie mult mai scăzută (concentraţia materialului utilizat, precum şi timpul de purtare al gutierelor, va fi stabilit de medicul stomatolog).