Ortodonție

Ortodontia este o specializare care se ocupă cu îndreptarea şi corectarea malpoziţiilor dentare (înghesuiri, rotaţii, spaţii între dinţi) şi a anomaliilor de la nivelul maxilarelor. Scopul ortodonţiei, pe langă obţinerea unui zâmbet estetic, este corectarea funcţiilor, precum muşcătura, deglutiţia, vorbitul şi autoîntreţinerea.

 

Terapia ortodontică (alinierea dinţilor):

 

– se realizează cu ajutorul aparatelor ortodontice mobile sau fixe, în funcţie de vârstă şi gravitatea situaţiei

– se poate începe de la vârste fragede (3-5 ani); este important de ştiut că fiecare copil până la vârsta de 7 ani trebuie să beneficieze de un consult ortodontic. La copii, tratând anumite afecţiuni, se previne agravarea acestora.

Altminteri, mai târziu sunt mai greu de corectat.

În ceea ce priveşte vârsta, nu există limită superioară pentru îndreptarea dinţilor.

Durata terapiei variază mult de la persoană la persoană, durata aproximativă fiind de 1.5-2.5 ani. Este necesară înţelegere din partea pacientului şi o colaborare strânsă între medic şi pacient. Activările se efectuează lunar în cazul aparatelor fixe, iar în cazul celor mobile – mobilizabile, în funcţie de tipul aparatului.

După îndepărtarea aparatelor fixe, va urma o perioadă de contenţie (menţinerea rezultatelor). În această perioadă, dinţii aduşi în poziţie corectă trebuie să se stabilizeze (să se formeze os suficient în jurul rădăcinilor) şi astfel să se prevină recidiva (revenirea dinţilor în poziţia iniţială). Această contenţie constă în “lipirea” unei sârme subţiri pe partea interioară a dinţilor (este invizibilă) şi menţinerea acesteia o perioadă (stabilită de medicul ortodont). Tot în ideea de a preveni recidiva, frecvent (în funcţie de situaţie) se indică extracţia molarilor de minte.

 

Aparate mobile – mobilizabile

 

– Sunt cele mai eficiente la vârsta 6-10 ani

– O terapie precoce e foarte benefică, pentru că la această vârstă se poate influenţa dezvoltarea osoasă, se poate dirija erupţia dentară, si se pot decondiţiona obiceiurile vicioase (suptul degetului, respiraţia orală, deglutiţia infantilă) care sunt foarte nocive asupra întregului aparat dento-maxilar.

– Prin stimularea dezvoltării maxilarelor (dilatarea acestora) se va crea spaţiu suficient pentru alinierea dinţilor şi astfel se previne necesitatea extracţiei dentare.

 

Aparate fixe

 

– Pot fi metalice (de culoare argintie) sau estetice (de culoarea dintelui).

– Aceste aparate constau din bracketi (engleză braces) care se lipesc într-un anumit punct pe suprafaţa dinţilor, şi în aceşti bracketi se va prinde arcul ,cu diferite ligaturi (fie ligaturi elastice – care pot fi şi colorate – fie ligaturi metalice sau estetice).

– Bracketii estetici pe care-i folosim, sunt din ceramică sau din safir (materiale care nu se impregnează în mediul bucal şi ca atare nu se colorează).

– Indiferent de tipul de aparat, igiena este primordială. În acest scop se vor folosi periuţe interdentare, aţă dentară ortodontică şi în funcţie de necesitate, igienizări în cabinetul stomatologic.

 

Igienizarea profesională este esențială întrucât utilizarea aparatelor dentare cresc șansele ca placa bacteriană și tartrul să se acumuleze. Igienizarea realizată de către medicul curant se realizează cu ajutorul unor perii speciale cum sunt cele din video-ul de mai jos.