ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT

Az esztétikai kezelések során olyan hibákat javítunk ki, mint például: apró interdentális rések, torlódások, a fogászati traumák, aszimmetrikus fogak vagy nem homogén szekezetű fogak, az arc diszharmóniája vagy fogelszíneződések. Az esztétikai kezelések közé tartoznak a héjak, a professzionális fogfehérítés, a fogpótlások és a koronák, mint a cirkóniumból készültek is.

 

Fogfehérítés

 

Az elfogyasztott élelmiszerek vagy folyadékok, a dohányzás foltokat hagyhatnak fogainkon. Az öregedéssel a fogak színe is megváltozik, egyre sötétebbé válnak, veszítenek fényükből.
A fogfehérítő eljárások megváltoztatják a fogak természetes árnyalatát, általában 5-7 árnyalattal világosabbá teszik őket. A fehérítőszerek egy aktív összetevőt tartalmaznak, mely leggyakrabban 10-22%-os karbamid-peroxid vagy hidrogén-peroxid, mely a fogak felszínén és a mélyebb rétegekben is hat. Erre a módszerre alapszik a professzionális (a fogorvosi rendelőben) és az otthoni fogfehérítés (éjjeli sín segítségével) is.

Néhány hasznos tudnivaló:

 

– A sárga fogak reagálnak legjobban a fogfehérítő eljárásra.

– Parodontális betegség vagy nagyon érzékeny fogak esetében javasolt a fogfehérítő módszerek elkerülése.
– A fogfehérítés nem ajánlott, ha elöl pótlások, tömések vannak, mivel a fehérítés nem hatásos ezen potlásokra és más színűek lesznek, mint a fehérített fogak. Ilyen helyzetekben héjak készítése javasolt.
– Amennyiben több fog hiányzik, koronát javaslunk, mely amellett, hogy pótolja a hiányt, a fogak is fehérebbek lesznek.
– Terhesség és szoptatás alatt a fogfehérítés nem javasolt.
– A fogfehérítés hatása nem végleges. A fogak idővel visszanyerik korábbi színüket, főleg a rossz szokások folytatásával, mint a dohányzás, túlzott kávé-, illetve fekete tea fogyasztása.
– A devitalizált fogakat (melyből az ideget eltávolították) is lehet fehéríteni. Ez 2-3 fehérítő alkalmat igényel, amíg a kívánt árnyalatot elérjük.
– Bármelyik eljárást választja (fogfehérítés a rendelőben/fogfehérítés otthon), előtte fontos a fogak tisztítása (fogkő eltávolítás) és lenyomatvétel – sín készítéséhez, melyet fluoridáláshoz használunk (a fluoridálást a fog érzékenységének csökkentésére használjuk).
– A rendelőben végzett fogfehérítés sokkal gyorsabb, melyhez koncentrált fogfehérítő gélt használunk (az íny és a környező szövetek különleges védelmet igényelnek). A fogfehérítés ideje 15-45 perc. Vannak helyzetek, amikor a kívánt eredmény elérése érdekében a kezelést meg kell ismételnünk.
– Az otthoni fogfehérítés több időt vesz igénybe (7-10-14 nap), mivel a fehérítő anyag alacsonyabb koncentrációjú (az alkalmazott gél koncentrációját és a sín viselési idejét a fogorvos határozza meg).