FOGIMPLANTÁTUMOK – DENTOALVEOLÁRIS SEBÉSZET

Az implantátumok ideális megoldást jelentenek hiányzó fogak esetén, mivel tökéletesen integrálódnak a saját csontszerkezetünkbe, így pontosan úgy néznek ki mint a természetes fogak.

Az implantátum főleg titánból készül, olyan alakja van mint a foggyökérnek. Az implantátumot az állcsontba helyezik, hogy egy fogat, egy fogcsoportot vagy egy állcsont minden fogát helyettesítse. Ezért van egy sebészeti fázis, amikor az implantátum be van helyezve az állcsontba, és egy protetikai fázis, amely során a koronát, a hídat vagy a protézist ráhelyezik az állcsontba integrálodott implantátumra.

 

A fogimplantátumok sikeressége

 

A siker mértéke függ a páciens általános állapotától, a helyi állapottól, a szakorvos tapasztalatától, az implantátumok minőségétől, a beteg szájhigiéniájától, a páciens rendszeres felülvizsgálatától stb.

A siker akár 98%-ban garantált.

 

Rendszerek

 

Ebben a rendelőben 2002 óta alkalmazzák a TBR Implants Group által gyártott implantátumokat, Premium kategóriába tartoznak, pontosságuk 5 mikron; a TBR Implants Group a fogászati implantátumok piacán 1987 óta van jelen.

2007 óta, a rendelő a Biotechnology Institute által gyártott implantátumokat is alkalmazza, vállalat, mely a biotechnológiával, regeneratív terápiákkal (Plasma Rich in Growth Factors (PRGF) és Implantológiával foglalkozik.

 

Egy implantátumra készűlt protetikai munka elvégzésének fázisai:

 

Konzultáció ,a szükséges röntgen-felvételek elkészítésével

helyi érzéstelenítéssel az implantátumok behelyezése;

Az implantátum integrálódása legfeljebb 6 hónapot igényel.

•  A gyógyuló csavarok ráhelyezése az implantátumokra. Ezt követően 3 hétre van szükség az íny gyógyulásához, hogy át lehessen térni a protetikai fázisra.

A protetikai fázis, mely alatt a munka elkészül, körülbelül 3-4 hetet vesz igénybe.

 

Szájápolási tanácsok fogimplantátum esetén

 

A szájápolás fogimplantátumok esetén ugyanaz, mint más, hasonló fogászati beavatkozás esetén. Ugyanúgy javasolt a kézi/elektromos fogkefe, a fogselyem használata fogköztisztításra, valamint a szájzuhany. Javasoljuk, hogy az implantátumokkal/természetes fogakkal rendelkező betegek a megfelelő higiéniához, a megszokott eszközök mellett, szájzuhanyt is alkalmazzanak; a szájzuhany használata minimális víznyomással történjen, mert a túlzott nyomásnak negatív hatásai lehetnek.

6-12 havonta kontroll javasolt, mely során a foglepedéket és fogkövet eltávolítjuk a fogakról, illetve az implantátumokról. Ekkor megvizsgáljuk az okklúziót (rágás), s amennyiben szükséges, kontroll felvételt készítünk.

A szájhigiénia lépéseinek betartása és a rendszeres ellenőrzések hosszú távon biztosítják az implantációs fogpótlás sikerességét, és így magáét az implantátumét is.

 

Gyakori kérdések

 

Mennyibe kerül egy implantátum?

 

Ára 350-500-650 euró lehet; az árkülönbség az implantátum típusából adódik. A 350 eurós implantátum régebbi típusú, melynek dizájnja és koncepciója a 2000-s évek ismereteire alapszik.

Az 500 és 650 eurós implantátumok már az implantológiában szerzett tapasztalatokra épülnek, így a dizájn, a kapcsok és a többi elem a legújabb tudományos felfedezésekre alapulnak.

 

Milyen típusú implantátumokat használnak?

 

Az általunk használt implantátumokat az első számú franciaországi implantátumgyártó, a TBR ® készíti. Spanyolország első számú implantátumgyártó cégének, a Biotechnology Institutes -BTI-® implantátumait is használjuk. A BTI nem csak az implantológia területén, de a PRGF orvosi felhasználásának minden területén komoly kutatásokat végez.

 

Mi a növekedési faktorban gazdag plazma?

 

A növekedési faktorban gazdag plazma (PRGF) a páciens véréből készített trombocita koncentrátum; miután 20-80 ml vért veszünk a pácienstől, azt kicentrifugáljuk és szétválasztjuk a plazmát a fehérvérsejtektől és vörösvértestektől. A plazmát, melynek igen magas a trombocita száma, az implantátumok köré vagy az extrakció helyére teszik; a trombociták által felszabadított növekedési faktornak köszönhetően, a sebészeti beavatkozások után, gyorsul a gyógyulási folyamat, illetve jelentősen csökken a fájdalom. Íly módon az implantátumok hamarabb integrálódnak a csontba és csökken a beültetett implantátum kilökődésének kockázata.

Ugyanakkor ezt a növekedési faktorban gazdag plazmát az arcszövetbe is be lehet fecskendezni, ahol sejtmegújító hatása van, ellensúlyozva azokat a degeneratív folyamatokat, melyek 30 éves kor után lépnek fel. Ez által javul a bőr hidratáltsága, tónusa, fénye és halványodnak a ráncok. Az első három hónapban három infiltráció szükséges, majd az életkor és a bőr típusának függvényében évi egy-három alkalom.

 

Fennáll a veszélye, hogy az implantátumot “kilöki a szervezet”?

 

Igen, fennáll ennek a veszélye. Nagyon fontos elmondani, hogy az implantátum integrálódásának esélye 98%. A fennálló 2%-ban, amikor az implantátum nem integrálódik, az eltávolításra kerül, a helyét pedig megfelelően kitisztítjuk. Gyógyulás után az implantátumot ugyanoda vissza lehet helyezni, mely gond nélkül integrálódik a csontba.

 

Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a beültetett implantátumra koronát helyezzenek?

 

Az implantátumnak a csontba való integrálódása 3-6 hónap, a csont állapotától függően.

 

Mennyibe kerül a korona (fog) mely az implantátumra kerül?

 

Egy korona ára implantátumonként 250-450 euró között mozog, az anyagtól és a korona rögzítési módjától függően. A korona implantátumra való rögzítésének két módja létezik: ráragasztjuk egy protetikus fogcsonkra vagy a fongcsonkkal együtt csavarozzuk az implantátumba. A csavarozható változat előnyösebb, mert ha a ragasztáshoz több cementet használnak, az nagyon ártalmas az implanátumra nézve; ugyanakkor a korona/híd, tisztítás vagy módosítás miatt, bármikor eltávotítható (a ragasztott korona esetében ez lehetetlen a korona megsemmisítése nélkül). Cirkóniumot vagy króm-kobalt ötvözetet alkalmazunk. A cirkónium fiziológiailag kompatibilisebb az ínnyel; másrészt a cirkónium korona pontosabban elkészíthető, mert számítógép tervezi. Az árak: 250 euró ragasztott fém-kerámia korona; 350 euró a fém-kerámia korona csavarozható változatban; 350 euró a ragasztott kerámia korona cirkóniumra, és 450 euró a kerámia-cirkónium korona csavarozható változata.

 

Lehetséges egyszerre behelyzeni az implantátumot és a koronát?

 

Lehetséges, ha a csont jó minőségű, azaz megfelelő térfogattal és sűrűséggel rendelkezik; fontos tudni, hogy a költségek jelentősen megnövekednek, mert további protetikai elemek és ideiglenes korona/protézis elkészítése szükséges.

 

Szükséges-e az én esetemben csontbeültetés ahhoz, hogy be lehessen helyezni egy implantátumot?

 

Ha a csontnak kicsi a térfogata, csontpótlás szükséges; hogy meghatározzuk ennek szükségességét egy CT felvételt kérünk, mely háromdimenziós képet nyújt a sontról.

 

Milyen csontot használnak a csontbeültetéshez?

 

Amikor csak lehetséges, a páciens saját csontját haszáljuk, azt a megmaradt “csonttörmeléket”, mely az implantátum behelyezésekor nyerünk. Néha azonban, amikor a csont atrófiája nagy mértékű, az állcsontból (menton, felszálló ág stb.) veszünk ki, illetve szintetikus csontot is használhatunk (sinus lift).