FOGSZABÁLYOZÁS

A fogszabályozás olyan szakterület, amely a fogak helyzetének (torlódás, rotáció, fogak közötti rések) korrekciójával foglalkozik, valamint az állkapocs anomáliáival. Az fogszabályozás célja, az esztétikus mosoly mellett, hogy javítsa az olyan funkciókat, mint a harapás, nyelés, beszéd.

Fogszabályozási kezelés:
– kivehető vagy rögzített fogszabályozó készülékek segítségével történik, kortól és a helyzet súlyosságától függően.
– korai életkortól (3-5 évtől) alkalmazható; fontos tudni, hogy 7 éves korig minden gyermeknek részesülnie kellene egy ortodonciai konzultációban. A gyermekeknél bizonyos problémák kezelése megakadályozza ezek súlyosbodását. Ami az életkort illeti, nincs felső korhatár e tekintetben.

A terápia időtartama esetenként változó, megközelítőleg 1,5-2,5 év. A beteg részéről megértésre és szoros együttműködésre van szükség. A rögzített készülékek esetében az aktiválást havi rendszerességgel végezzük, míg a kivehető készülékeket, típusától függően, 3-6 hetente aktiváljuk.
A rögzített keszülék eltávolítása után következik egy retenciós fázis (a visszarendeződés megelőzése érdekében). Ebben az időszakban a helyes pozícióba állított fogaknak stabilizálódniuk kell (a fogak gyökerei körül elegendő csontnak kell képződnie), és ezáltal megakadályozzuk a visszarendeződést (a fogak visszatérése a kiindulási helyzetbe). Ezt úgy érjük el, hogy az orvos által előírt időszakra a fogak belsejére egy vékony drótot “ragasztunk” (ez láthatatlan). A visszarendeződés megakadályozása érdekében gyakran (a helyzettől függően) a bölcsességfogak eltávoltása is javasolt.

Kivehető készülékek:
– 6-10 év között a leghatékonyabbak
– A korai terápia nagyon előnyös, mivel ebben a korban a csontképződés még befolyásolható, a fogzás irányítható és a rossz, káros hatású szokások (ujjszopás, szájlégzés, nyelvlökéses nyelés) elhagyhatóak.
– Az állkapcsok fejlődésének stimulálásával (dilatáció) elegendő hely keletkezik a fogak számára, ezáltal szükségtelenné válik a fogak extrakciója.

Rögzített készülékek:
– Lehetnek fémből (ezüst színű) vagy esztétikusak (fogszínű)
– A teljes fogívre rögzített, úgynevezett multiband készülékek a fogak felületére ragasztott zárakból (bracketekből) állnak, ezekbe helyezzük az ívet, melyet különböző ligatúrákkal (lehetnek elasztikusak, melyek színesek is lehetnek, vagy fém-, illetve esztétikus ligatúrák) rögzítünk.
– Az általunk használt esztétikus bracketek kerámiából vagy szafírból készültek (olyan anyagok, melyek a szájban nem impregnálódnak, tehát nem színeződnek el)
– Bármilyen típusú a készülék, a higiénia a legfontosabb. Ebből a célból interdentális fogkefét és ortodontikus fogselymet használunk, adott esetben fogászati szájhigiénés ellátást lehet igénybe venni.

A szakszerű higiénia elengedhetetlen, mert a fogászati készülékek használata növeli a bakteriális plakk és a fogkő felhalmozódásának esélyét. A kezelőorvos által elvégzett tisztítás speciális eszközökkel történik, mint azt a következő videó is bemutatja.