FOGSZUVASODÁS


A fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati problémák egyike, mely akkor áll fent, amikor a szájüregben lévő baktériumok megtámadják a fogakat. Ha nem kezeljük, gyulladást okozhat, sőt, akár az érintett fog elvesztéséhez is vezethet. A szuvasodást okozó tényezők: a baktériumok tevékenykedése a szájüregben; a magas cukortartalmú szénsavas italok fogyasztása, a nem megfelelő szájhigénia.


A rendszeres fogászati kontrollok és a szigorú szájhigiénia fenntartása a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a fogszuvasodást.


A fogszuvasodás típusai:


A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb ok, amiért egy páciens fogorvoshoz fordul. A szuvasodás mértékétől függően a probléma lehet egyszerű vagy komplikált.

Egyszerű szuvasodás esetén a beteg foga érzékeny a hidegre vagy melegre, édesre vagy savanyúra. Az érzékenység kezelés után azonnal azonnal megszűnik. Mivel a szuvasodást – elhelyezkedésük miatt – a páciens általában képtelen otthon észrevenni, mindenképpen szükséges egy fogorvosi konzultáció.

A kezeletlen fogszuvasodás a későbbiekben komplikálódik. Az olyan spontán fájdalom, mely sokáig elhúzódik, különösen éjszaka, és amelyik akár fájdalomcsillapítás ellenére sem szűnik, komplikált szuvasodásra utalhat, mely érinti a fog idegeit is. Ilyen esetben, a végső tömés előtt gyökérkezelés is szükséges. Az, hogy a fájdalom elmúlik és a fog tünetmentes lesz, nem azt jelenti, hogy a szuvas fog meggyógyult, hanem azt, hogy a helyzet súlyosbodott, begyulladt a fogbél, mely tályoghoz is vezethet.

A szigorú szájhigiénia, az édességek túlzott fogyasztásának elkerülése (főleg a ragacsos, karamelles édességeké), valamint a rendszeres, szakember által végrehajtott fogkőleszedés megelőzheti a fogszuvasodást.

A fogszuvasodás kezelésére rendelőnkben olyan tömőanyagokat használunk, amelyek mind esztétikailag, mind funkcionálisan megfelelnek a követelményeknek (ellenállás, kopás stb.). Azzal, hogy a tömőanyagot rétegekben rakjuk be, azokat pedig megfelelően fotopolimerizáljuk, a végén pedig kellőképpen lecsiszoljuk, igyekszünk megfelelni a legmagasabb esztétikai elvárásoknak.