gyökérKEZELÉSEK (endodontia)

A gyökérkezelésnek hála megőrizhető egy fog, a kezelés pedig 100% -osan megbízható, még igen kényes esetekben is. A hibátlan diagnózis és a helyes kezelés a kitűnő optikai mikroszkópnak köszönhető, mely akár harmincszoros nagyítást tesz lehetővé.
A felvételek kiváló minősége biztosítja endodontusaink számára a legapróbb részletek megfigyelését is. Hatékony a rejtett csatornák kimutatására, a gyökércsatornák megtisztítására, idegen testek, perforációk, gyulladások és ínybetegségek azonosítására.

A mikroszkóp segítségével végzett endodontikus kezelések sikeressége 95%-kal nagyobb, mint a hagyományos endodontikus kezeléseké.

 

Mikor van szükségem endodontikus kezelésre?

 

A fogszuvasodás, az ismételt fogászati kezelések vagy traumák hatással lehetnek a fogbélre, visszafordíthatatlan gyulladást okozva, melyet szaknyelven fogbélgyulladásnak neveznek, mely a későbbiekben a fogbél elhalásához vezethet (nekrózis). Ezek a fogbetegségek spontán, tartós, változó erősségű fájdalmat okoznak, melyek kezeletlenül egyre erősödnek. A fogbél elhalása esetén a fájdalom elmaradhat, a bakteriális fertőzés kiterjed a fog körüli szövetekre, valamint a maxilláris csontokra, fogtályoghoz vezetve.

A fertőzés kialakulhat helytelen fogászati kezelés után, ahol az ideg eltávolítását és a gyökértömést rosszul kivitelezték. Ezekben az esetekben begyulladnak a fog körüli szövetek és a csont, ez apikális pariodontitis néven ismert, melynek tünetei lehetnek a nyomásra történő fájdalom, ínygyulladás, spontán fájdalom. A későbbiekben fogtályog is kialakulhat.

 

Miért van szükség endodontusra?

 

Annak ellenére, hogy egy általános fogorvos optimális körülmények között végezhet gyökérkezelést, vannak nehéz esetek, amikor csakis olyan fogorvos ajánlott, akinek az endodoncia a szakterülete. Ő biztosan rendelkezik a szükséges gyakorlattal és technikával ahhoz, hogy a gyökérkezelést helyesen elvégezze, előrelátható eredményekkel. Az ehhez szükséges eszközök a fogászati mikroszkóp, kofferdam izoláló, gyökércsúcs felderítő, ultrahang, gyökértömő eszköz- hőre lágyuló guttaperchával, digitális fogászati röntgen és más modern fogászati műszerek.

 

Miből áll és meddig tart egy endodontikus kezelés?

 

A fogtól és a nehézségtől függően a kezelés 1,5 – 2,5 óra. Habár a legtöbb esetben egyetlen beavatkozásra van szükség, vannak olyan fogászati esetek, amelyek két vagy több kezelést igényelnek, melyek során figyelemmel kísérjük a fertőzést.

A kezelést érzéstelenítéssel kezdjük, hogy biztosítsuk az operatív csendet, majd a fogat egy különleges gumival, kofferdam izolálóval elszigeteljük, majd azonosítjuk a gyökércsatornákat. A fogbél eltávolítása után a fennmaradó helyet egy guttapercha nevű anyaggal töltjük ki, amely biztosítja a gyökerek zárt, háromdimenziós töltését. Végül üvegszálas csappal következik a gyökér-korona rekonstrukció. Ez után, helyzettől függően, a végső korona felépítése következik kompozit tömőanyaggal, illetve nagyobb mértékű fogszövet hiányában protetikai munka (korona) szükségeltetik.

 

Mi történik gyökérkezelés után?

 

A hosszadalmas kezelés, valamint a korábban meglévő gyulladás fájdalmat okozhat az állkapocsban és a fogban, mely akár több napig is eltarthat. A fájdalom, amit a szakorvos által kiírt fájdalomcsillapítókkal lehet csökkenteni, nem rossz előjel és nem jelenti, hogy sikertelen lenne a gyökérkezelés.