MEGELŐZÉS

A profilaxia a fogak, illetve a fogakat körülvevő szövetek, a fogíny és az alveoláris csontok betegségeinek megelőzésére utal. Az orvostudomány egyik alapelve kimondja, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni, ráadásul még olcsóbb is…
A megelőzésért a páciensnek több szájhigiéniai lépést kell betartania, mint a fogmosás, fogselyem, illetve szájzuhany használata, fogkő eltávolítás, barázdazárás, fluoridálás.

 

I. A megelőzés legfontosabb lépése a fogmosás.

 

A helyes fogmosáshoz a következőek kellenek:

   1. A fogkefét a szükségleteknek megfelelően kell kiválasztani:

   1.1. A fogágybetegségben (gingivitis) szenvedő betegeknek finom fogkefét kell használniuk, kerek szélekkel és puha sörtékkel.

   1.2. A rögzített készülékekkel rendelkező betegeknek ortodonikus és interdentális fogkefét kell használniuk. Az interdentális keféket a protézissel vagy implantátummal rendelkező, valamint az ínybetegségben szenvedő betegek is használhatják.

   1.3. Az egészséges fogínnyel rendelkező betegek használhatnak közepes keménységű fogkefét. Kemény sörtéjű fogkefét csak az okkluzális felszínek (a fogak azon részén, ahol az élelmet szétrágjuk) tisztítására használják; semmiképp ne érintkezzen az ínnyel, mert túl kemény és ínyvisszahúzódást okozhat. Minden fogkefén feltüntetik a sörték keménységét, mely lehet puha (soft), közepes (medium) és kemény (hard). A fogkefét akkor kell lecserélni, amikor sörtéi elgörbültek.

   2. Fontos, hogy a fogmosás tehnikája helyes legyen:
A fogkefét a fogakhoz képest 45°-os szögben tartsuk; a kefének érintenie kell mind a fogínyt, mind a fogak felületét. A mozdulatok az íny felől a fog felé haladnak. A fogak külső felületével kezdjük, majd folytassuk a belső felülettel. Az elülső fogak belső felszínének tisztításához a fogkefét függőleges helyzetben tartsuk, a fogkefe felső részét használva. Végül a fogkefével a fogak rágó felületét tisztítjuk, vízszintes, balról-jobbra haladó mozdulatokkal. Az az ideális, ha minden étkezés után fogat mosunk; a lefekvés előtti fogmosás a legfontosabb.

 


II. A fogselyem használata (Flossing)


A fogselyem fontos szerepet tölt be a fogak közti, valamint az ínyen lévő ételmaradékok és bakteriális plakk eltávolításában. Olyan területek tisztításában ideális, ahová a fogkefe nem tud behatolni.


Hogyan használjuk?


Szakítsunk le egy körülbelül 30 cm hosszú fogselymet, tekerjük rá a mutató ujjunkra, majd a hüvelykujj segítségével a fogak közé és az íny alá juttatjuk anélkül, hogy az ínyt felsértenénk. Minden fogat külön tisztítunk. /span>

 


III. Szájzuhany


Olyan betegek számára javallott, akinek pótfogai, rögzített fogszabályozó készüléke van, műtéten esett túl, vagy állkapcsok közötti immobilizálás esetén (poszttraumatikus). Ez az eszköz árammal működik, melybe szájvizet töltünk. A szájvizet egy pompa segítségével a fogak közé spriccolja. Mindig fogmosás előtt alkalmazzuk, hogy eltávolítsuk az összes ételmaradékot, így a fogkrém aktív összetevői fel tudnak szívódni a fogakba és az ínybe. A nyomás alatt lévő szájvíz segítségével olyan részeket is alaposan megtisztít, ahová a fogkefével vagy a fogselyemmel nem érünk el (gyakran, ha a fogselymet helytelenül használjuk, az ételmaradékot az íny alá toljuk ahelyett, hogy eltávolítanánk azt). A bakteriális plakk eltávolításával jelentősen csökken az ínygyulladást és az ínyvérzés esélye. A hatás szájvíz hozzáadásával növelhető.


A szájvíz három féle lehet: 1. kozmetikai, 2. antibakteriális és 3. fluoros. Az antibakteriális szájvíz klórhexidin alapú, amely kimondottan antiszeptikus hatást fejt ki, 45-60%-kal csökkenti a fogkő-, és 30-60%-kal a fogínygyulladás kialakulását. A klórhexidin alapú szájvíz lehet 0,2%, 0,12% és 0,06%-os koncentrációjú. Amennyiben a szájvizet több, mint 14-28 napig használjuk, a fogak, a tömések, a protetikai munkák, a nyelv elszíneződhetnek, még ízérzékelési zavart is okozhat. A klórhexidin alapú szájvízek hosszú távú használatához a 0,06% -os koncentrációjú ajánlott. Abban az esetben, ha nincs szájzuhanya, javasolt, hogy naponta, reggel és este szájvízzel öblögessen.


A szájzuhany használata előtt olvassa el a tájékoztatót. Amennyiben újabb kérdései vannak, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

 


IV. Fogkőtisztítás az íny fölött és alatt


A színtelen bakteriális plakktól eltérően a fogkő egy ásványokból álló képződmény, mely szabad szemmel látható, sárgásbarna színű, a fogak és az íny találkozásánál észlelhető. A fogkő néha olyan vastag, hogy a fogak igen nagy felületét befedi. A fogkő irritálja az ínyszövetet, mely aztán begyullad (az íny pirossá válik, duzzadt, vérzik). Ezért rendkívül káros a protetikai munkák, a természetes fogak és különösen az implantátumok körül. Az ínygyulladás más fiziológiás körülmények között is előfordul (menstruációs ciklus, terhesség, menopauza), vagy betegségek tünete is lehet (cukorbetegség, hipovitaminózis, vérszegénység, hematológiai betegségek stb.). A fogkő elősegíti a fogszuvasodás megjelenését is.


Az egyetlen módja annak, hogy a “fogkőtől” megszabaduljunk, az a fogkőleszedés. 4-6 havonta javasolt, a dohányosok esetében akár 3 havonta is.


A fogkő eltávolítását ultrahangos eszközzel végezzük, mellyel leszedjük az íny fölötti és az íny alatti fogkövet. A szubgingivális fogkövet a beteg nehezen észleli; az ínygyulladás és az ínyvérzés figyelmeztető jelek lehetnek. A fogkő eltávolítása nem káros a fogzománcra. Fogkőleszedés után a fogakat professzionális fogkefével és airflow kezeléssel tisztítjuk (magas nyomással szódabikarbónás vizet spriccol). Az airflow eltávolítja a plakkot, a lágy lerakódásokat, a foltokat és polírozza a fog​​felületeket. Nagyon hatékony dohányosoknál a nikotin és a kátrányfolt eltávolításában. A professzionális fogmosás a fogak felületének polírozásában segít, melyhez kimondottan erre a célra tervezett fogkrémet használunk. Utolsó fázisban az interdentális felületeket fényezzük, szalagokkal vagy fogselyemmel.


A fogkő eltávolítása után fog​​érzékenység jelentkezhet (különösen, ha hideg éri), amely néhány napig, legfeljebb egy hétig tart.
Az airflow használata után 2-3 órán át tilos olyan ételt–italt fogyasztani, mely elszínezheti a fogakat: dohányzás, olyan ételek, gyümölcsök, folyadékok fogyasztása, mely elszínezi a fogakat (áfonya, szeder, vörösbor, fekete tea, Coca-Cola stb.).

 

V. Fluoridálás


A fogorvosi rendelőben helyi fluoridálást alkalmazunk. A fluoridálás nem invazív, fájdalommentes kezelés. A kezelés alatt a fluort lakk vagy gél formájában, egyfajta sín felhasználásával vagy közvetlenül a fogak felületére visszük fel.


A fluoridálás csak akkor végezhető el, ha a fogak felületét, fogkőleszedéssel és professzionális fogmosással, kellőképpen megtisztítottuk. A fogorvosi rendelőben alkalmazott, fluoridáláshoz szükséges készítmények sokkal több fluort tartalmaznak, mint a fogkrémek vagy a szájvizek.


A professzionális fluoridálás csak néhány percet vesz igénybe. A kezelést követően legalább 30 percig nem szabad öblögetni, ételt vagy italt fogyasztani, hogy a fogak beépíthessék a fluort, így segítjük a mikroszkópikus szuvasodások helyrehozását.

VI. Barázdazárás


Ez egy nem invazív kezelés, amely egészséges fogak esetén történik. Megakadályozza a fogszuvasodást, akár 80%-ban is. Ezen eljárás alatt egy szigetelő anyagot viszünk fel az oldalsó fogak rágófelületére, mely területeket simává, tehát könnyen tisztíthatóvá teszik.

VII. A harapási egyensúly javítása


Az okklúzió – harapás – bizonyos esetekben megváltozhat, ami igen káros lehet, főleg azok számára, akik implantátumokkal, pótfogakkal rendelkeznek, vagy ínybetegségben szenvednek. Ezen apró harapási változások megszüntetése gyakran rendkívül egyszerű, viszont ha nem teszünk ellene, igen káros lehet a fogakra vagy implantátumokra nézve.


Mivel a megelőzés nagyban függ az orvos-beteg együttműködésen, évi két fogorvosi kontroll javasolt.