Indicații utile


Implanturi dentare - chirurgie dento alveolară

Indicațiile pacientului

Indicatii utile după procedurile chirurgicale cum sunt: extracții, implanturi, grefe osoase etc.

După operația care vi s-a efectuat astăzi, pentru ca succesul să fie deplin și sănătatea păstrată, trebuie ca Dumneavoastră să respectați neapărat urmatoarele reguli:

• În ziua operației nu conduceți autovehicule, nu manipulați aparatură complexă. Vă rugăm să citiți prospectele medicamentelor care v-au fost prescrise. Conducerea autovehiculelor se desfășoară pe propria răspundere.

• Evitați eforturile fizice și stresul.

• Aplicați imediat comprese reci sau gheață înfășurată în pânză (prosop, batistă) pe partea/părțile operate. Regimul de aplicare optim este de 20-30 minute rece, 20-30 minute pauză. Continuați aplicarea compreselor reci primele 2-3 zile. Scopul aplicațiilor este de a reduce inflamația (umflarea) exagerată și totodată a durerii. Nu aplicați căldură.

• Evitați mișcările ample ale obrajilor, buzelor (ar putea provoca desprinderea firelor de sutură).

• Urmați regim alimentar moale, semilichid și lichid. Nu consumați alimente sau lichide fierbinți. Nu mâncați pe partea arcadei dentare operate. Pentru pacienții aflați imediat după aplicarea implanturilor este strict interzisă atingerea zonelor implantate până la aplicarea lucrării protetice finale. Nu consumați lichide carbogazoase. Sunt permise lactatele și produsele din lapte (iaurturi, brânzeturi etc).

• Aplicați pe buze unguent/cremă obișnuite.

• Nu fumați cel puțin până la indepărtarea firelor. Firele se îndepartează după o perioadă de 7 până la 14 zile. Optim pentru sănătatea locală și generală ar fi să renunțați complet la fumat. Pentru pacienții cu implanturi, fumatul poate fi o cauză de respingere.

Spălați dinții regulat (periuță, pastă, mătase dentară), evitând cu grijă să atingeți sau desprindeți firele în zona operației. Clătiți cu atenție după ce v-ați spălat pe dinți, fără putere, fără să umflați obrajii. Clătirea prea frecventă poate perturba vindecarea. Pentru clătire se pot folosi ape de gură pe bază de clorhexidină (Corsodyl, Eludryl, Parodontax etc).

• Nu vă suflați nasul. Tamponați-vă doar cu finețe. Folosiți picături decongestionante nazale (Bixtonim, Olynt, etc.) de 3 ori pe zi în fiecare narină în cazul în care nasul este înfundat. Nu abuzați de aceste soluții; citiți cu atenție prospectul.

• Nu vă sprijiniți în pumn pe partea operată, nu dormiți pe partea operată, dormiți cu capul pe perna ușor mai ridicată decât de obicei. Nu dormiți cu fața la pernă. Nu faceți efort de scremut, folosiți supozitorii în caz de constipație.

• Nu atingeți cu limba zona operată, nu sugeți cheagul/zona plăgii.

• Nu vă nelinistiți dacă obrazul se umflă în zona operației, sau dacă deschiderea gurii si inghițitul devin dureroase și limitate în amplitudine. Sunt fenomene neplăcute, dar trecătoare. Vă rugăm să luați medicamenetele care v-au fost prescrise pt durere și inflamație. Dacă totuși starea vă ridică probleme sau disconfort deosebit, contactați-ne imediat.

• În caz de sângerare în zona operată, aplicați o compresă sterilă la locul sângerării. Dacă sângerarea nu se oprește în 30 minute, contactați-ne imediat!

• Pentru pacienții cu implanturi: în toată perioada până la vindecare implanturile trebuie ferite complet de orice presiune/atingere. În acest scop noi vă vom răscroi lucrările protetice.

• În caz de stare generală modificată, masurați-vă regulat dimineața și seara temperatura. O creștere ușoară o temperaturii este firească. Dacă temperatura depășește 38ºC, contactați-ne imediat. Vor fi luate măsuri locale și la nevoie vi se va prescrie tratament antibiotic.

• Dacă suferiți de boli generale ale altor organe, pe care ați omis să ni le menționați înainte de operație, contactați-ne imediat. Vom lua imediat legătura cu medicul dumneavoastră curant de specialitate, care vă va institui tratamentul special.

• Prezentați-vă regulat la controalele indicate de noi!